Parfum in cosmetica

Gepubliceerd op 24 mei 2022 om 10:00

In veel cosmetica die je dagelijks tegenkomt of gebruikt zit parfum. Parfum maakt dat een product vaak een aangename geur heeft wat de meeste mensen aantrekt een product te kopen of te gebruiken.

Maar wat zijn nou de nadelen van parfum in cosmeticaproducten?
Mensen met een parfumallergie reageren vaak gevoelig op één van de 26 hoofdallergenen van parfum. Dit zijn de stoffen die bekend staan als de meest irriterende stoffen in parfum. In cosmetica worden, vaak complexe, mengsels van enkele tientallen geurstoffen toegepast. Feitelijk 'alles waar een luchtje aanzit' kan (maar hoeft niet) tot irritatie leiden bij iemand met een parfumallergie: van parfum/eau de toilette, via dag-/nachtcrèmes, mondhygiëneproducten, snoep, frisdranken, geparfumeerd toiletpapier en afwasmiddelen tot kleding.

Geurstoffen vormen het belangrijkste allergeen in cosmetica. Parfumgrondstoffen kunnen op basis van hun toegestaan gebruik worden onderverdeeld in verboden parfumcomponenten (Annex II), gelimiteerde parfumgrondstoffen (Annex III) en vrij toegestane parfumgrondstoffen. Een voorbeeld van een nu verboden parfum grondstof is Musk Ambrette.
De gelimiteerde parfumgrondstoffen mogen wel worden gebruikt, maar er moet op de verpakking worden vermeld dat het er in zit, en in welke concentratie.

De volgende 26 fragrances staan op de gelimiteerde parfumgrondstoffen lijst (Annex III): zie de reactie onderaan deze post.
1. Amyl cinnamal (a-Amyl-cinnamaldehyde)
2. Benzyl Alcohol
3. Cinnamyl Alcohol (Cinnamic alcohol)
4. Citral
5. Eugenol
6. Hydroxycitronellal
7. Isoeugenol
8. Amylcinnamyl Alcohol
9. Benzyl Salicylate
10. Cinnamal (Cinnamic aldehyde)
11. Coumarin
12. Geraniol
13. Hydroxymethylpentylcyclohexenecarboxaldehyde
14. Anisyl Alcohol
15. Benzyl cinnamate
16. Farnesol
17. 2-(4-tert-butylbenzyl) Propionaldehyde (Butylphenyl Methylpropional)
18. Linalool
19. Benzyl Benzoate
20. Citronellol
21. Hexyl cinnamaldehyde (Hexyl Cinnamal)
22. Limonene
23. Methyl heptin carbonate (Methyl 2-Octynoate)
24. 3-Methyl-4-(2,6,6-tri-methyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-one (Alpha-Isomethyl Ionone)
25. Oak Moss extract (Evernia Prunastri)
26. Treemoss extract (Evernia Furfuracea)

Wanneer je dus één van deze fragrances tegenkomt in de INCI lijst van je product weet je dat iemand met een parfumallergie hier op zou kunnen reageren.

Maar er is een andere optie om toch een geur aan cosmeticaproducten toe te kunnen voegen maar zonder de 26 hoofdallergenen van parfum, deze stof noemen we: “Parfume Allergen Free”.
Allergeen vrije parfum vind je ook in een aantal producten van Salonnepro. In deze producten zit een olieaandeel van plantaardige oliën. Plantaardige oliën ruiken van nature niet zo heel lekker. Daarom zitten in de meeste crèmes die niet-neutraal geurende oliën bevatten een natuurlijke geurstof, om de geur van de oliën te overstemmen. De producten kunnen dan veelal wel gebruikt worden bij iemand met een parfumallergie!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.