Alcohol in jouw schoonheidsproducten

Gepubliceerd op 28 februari 2022 om 20:30

Een stukje over alcohol in schoonheidsproducten. Welke alcohol kan je beter laten staan en wat doet het eigenlijk in een product?


Cetearyl alcohol is een vetzuuralcohol. Ondanks de naam valt dit ingrediënt niet onder de harde alcoholen, zoals ethanol of alcohol denat. Cetearyl alcohol is een emulgator, een stof die ervoor zorgt dat water en olie niet van elkaar scheiden en gemengd kunnen worden tot een crème.

Cetearyl alcohol heeft terugvettende eigenschappen, wat wil zeggen dat cetearyl alcohol de huid vetzuren teruggeeft, in plaats van deze weg te nemen. Daarom is het een emulgator die graag gekozen wordt voor natuurlijke producten voor gevoelige en droge huidtypen. Cetearyl alcohol wordt gewonnen uit kokosolie, maïs en sojabonen. Het is daardoor een natuurlijk, huidvriendelijk alternatief voor andere emulgatoren zoals PEG’s.

Voordat het in een crème gaat, ziet cetearyl alcohol eruit als witte, waxachtige bolletjes, die smelten zodra ze verwarmd worden. Een emulgator is essentieel voor het maken van een crème, want zonder een emulgator zou een crème weer scheiden in water en olie!

Kijk dus goed wat er achterop de ingrediënten lijst van jouw huidverzorgingsproducten staat! Wanneer deze soorten alcohol in de ingrediëntenlijst staan, zou ik adviseren ze niet (meer) te gebruiken:⁣⁣
• Ethanol⁣⁣
• Alcohol Denat⁣⁣
• Ethylalcohol⁣⁣
• Isopropylalcohol⁣⁣

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.