Huidproblemen door stress #1

Gepubliceerd op 1 oktober 2021 om 09:30

Bij huidproblemen wordt er vaak gekeken naar het product dat men gebruikt en of er misschien sprake is van een allergie of reactie op het desbetreffende verzorgingsproduct. Dit is natuurlijk goed om te doen. Maar vaak onderschatten we de andere factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van huidproblemen. Vooral wanneer iemand al een tijdje gewend is aan hetzelfde verzorgingsritueel en productgebruik, maar ‘ineens’ een huidreactie krijgt of een ander huidbeeld. Dan is het goed om ook andere factoren te onderzoeken die hieraan oorzaak kunnen geven.

 

Wat doet stress met je huid?
In zijn algemeenheid: wat gebeurt er met je lichaam wanneer je onder (langdurige) stress staat? Stress is een opgebouwde spanning op een trigger waarop wij denken dat we ons systeem van opperste paraatheid aan moeten zetten. Dit kan werkelijk van alles zijn en waar de één stress van ervaart, zal de ander dit niet hebben. Dit systeem hebben wij van moeder natuur meegekregen om in geval van nood de juiste actie snel te kunnen ondernemen om te kunnen overleven. We staan dus in tijden van stress eigenlijk op constante spanning in afwachting op het signaal voor actie en reactie. Vaak blijft dit signaal echter uit en blijven we de trigger tegenkomen die ons systeem hiervoor in werking zet. Een vicieuze cirkel dus en een uiterst vermoeiende situatie. Vaak is het erg lastig dit los te laten.

We weten dat dit voor lichamelijke spanningen en ongemakkelijkheden kan zorgen zoals hoofdpijn, nek- en schouderklachten, maar wat is het effect van langdurige stress op de huid? En beter, wat kun je er aan doen?

Je huid vormt de eerste bescherming tegen virussen, bacteriën, microben en giftige stoffen. Een gezonde huid werkt als een buffer en biedt van zichzelf tot op bepaalde hoogte een bescherming tegen bacteriën, luchtvervuiling, UV-straling en andere invloeden van buitenaf. Des te meer reden dus om zuinig te zijn op deze eerste beschermlaag van je lichaam en deze goed te verzorgen.

Wanneer je lichaam in een opperste staat van paraatheid verkeerd, heeft het alle energie nodig voor een eventuele dreigende situatie. En zal het dus minder energie sturen naar andere systemen die op dat moment niet een noodzakelijke functie te vervullen hebben. Dit betekent dat stofwisselingsprocessen zoals je spijsvertering, maar ook de stofwisselingsprocessen in je huid hierdoor op een lager pitje komen te staan. Daardoor is je huid vatbaarder voor bacteriën en ontstekingen en is deze minder goed in staat zich te herstellen. En dit merk je dan ineens aan droge plekjes, jeuk, een teveel of te weinig aan talgafscheiding, droogtelijntjes of huidproblemen zoals psoriasis, eczeem en bijvoorbeeld acne.

Bij stress komen ook stresshormonen vrij, zoals cortisol. Nu weten we dat hormonen ook hun effect en uitwerking kunnen hebben op de huid.
Cortisol specifiek, en dan een teveel hieraan, zorgt ervoor dat de talgproductie van de huid toeneemt en werkt daarnaast vaak ontstekingen in de hand.
Hoe je huid reageert op stress is lastig te voorspellen. Bij sommige mensen zijn hun huidreceptoren gevoeliger voor hormonen die de hoeveelheid talg bepalen dan bij andere mensen. Je ziet hierdoor dan ook bij de een eerder acne klachten en onzuiverheden ontstaan bij stress, terwijl de ander juist een droge jeukende huid krijgt met bijvoorbeeld eczeem achtige plekken.

Nu is de beste en meest effectieve oplossing natuurlijk het probleem bij de oorzaak aan te pakken en te zorgen voor ontspanning en minder stress.

Maar er zijn ook een aantal dingen die je kunt doen om de huid te ondersteunen in tijden van stress.
Hierover meer in deel 2.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.