Kan de huid ademen? Een stukje over opname van zuurstof via de huid

Gepubliceerd op 22 juli 2021 om 10:00

In de zin van lucht inademen richting de longen, nee. Maar op een bepaalde manier ‘ademt’ de huid wel. Huidcellen nemen namelijk zuurstof op uit de lucht en geven kooldioxide af, een vorm van ‘ademen’. De opname van zuurstof door huidcellen gebeurt door diffusie (stofverplaatsing, in dit geval zuurstof).

 

Echter, de hoeveelheid zuurstof die door de huid wordt opgenomen, is verwaarloosbaar. De opname van zuurstof via de huid is ongeveer 2% van de totale zuurstofbehoefte van het gehele lichaam. Maar dit is wel voldoende om een ​​aanzienlijk deel van de zuurstofbehoefte van de epidermis (bovenste huidlaag) te voorzien.

 

De dermis (huidlaag onder de epidermis) wordt voorzien van zuurstof uit het bloed, aangezien de dermis een bloedtoevoer heeft. De epidermis heeft dit niet. Zuurstof en voedingsstoffen die de epidermis uit het bloed ontvangt, zijn het restant wat overblijft uit de dermis.

 

Hierdoor is de zuurstof die de epidermis uit de atmosfeer opneemt een essentiële aanvulling. De opname van zuurstof door huidcellen gebeurt dus oppervlakkig in de huid, tot 0,25-0,40 mm diep.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.