Gistpuistjes, wat is het en wat kun je er tegen doen?

Gepubliceerd op 9 juli 2021 om 10:00

Bij gistpuistjes is er sprake van talloze kleine rode bultjes ter grootte van een speldenknop. Deze bultjes komen vooral op het voorhoofd, kaaklijn, rug en borst voor. Gistpuistjes zijn vaak wat kleiner dan ‘gewone’ puistjes, ze kunnen rood of kleurloos zijn en soms jeuken.

 

Hoe ontstaan gistpuistjes?
Gistpuistjes ontstaan doordat de gist een ontsteking veroorzaakt in de haarzakjes. Gistpuistjes en acne lijken erg op elkaar , maar de twee zijn wel degelijk anders: acne wordt veroorzaakt door een bacterie en gistpuistjes worden veroorzaakt door een gist. Deze gist komt bij iedereen op de huid voor in de haarzakjes, maar zorgt vrijwel nooit voor problemen. Het gaat om de balans van het microbioom op de huid. In en op ons lichaam zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Samen worden ze het microbioom genoemd. Wanneer er sprake is van een juiste hoeveelheid gezonde bacteriën die op hun beurt ziekteverwekkers (waaronder deze gist) onder controle houden, spreken we van een gezond microbioom. Wanneer door een ongezond microbioom de groei van het aantal gisten in de haarzakjes sterk toeneemt, dan kunnen de gistpuistjes ontstaan.

Hoe kan het behandeld worden?
Allereerst is het belangrijk om afsluitende crèmes, afsluitende kleding, warm en vochtig klimaat zoveel mogelijk te beperken en zorg te dragen voor een goede algemene gezondheid. Gezonde voedingsstoffen gaan het eerst naar onze vitale organen en pas als er genoeg over is naar onze huid. Gezonde en gevarieerde voeding is daarom de basis van elk huidprobleem. Daarnaast is een goede huidverzorging belangrijk. In de salon kun je een Salicylic peel boeken. Dit resulteert in meer gezondere huidcellen en in huidverbetering van binnenuit. Salicylzuur is een vetoplossende stof. Salicylzuur is werkzaam in de poriën, waar het talgverstoppingen kan verweken en oplossen en heeft tevens ontstekingsremmende eigenschappen.

Meer informatie over producten voor thuisgebruik? Boek een afspraak in bij Salon Wonderschoon en ik help je graag persoonlijk verder.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.