De overgang en jouw huid

Gepubliceerd op 5 mei 2021 om 15:30

Wat doet de overgang met je huid?
Afgezien van de pubertijd, is de overgang één van de meest uitdagende periode voor je huid.
Om de overgang beter te begrijpen zal ik je eerst wat meer uitleggen over hormonen.

Je lichaam maakt hormonen aan om allerlei processen te regelen: hoeveel energie je hebt, hoe je je voelt en zelfs hoe je lichaam eruitziet. Hormonen vertellen alle cellen in je lichaam wat ze moeten doen.

De belangrijkste hormonen die tijdens de overgang een rol spelen zijn oestrogeen en progesteron. Jarenlang zijn oestrogeen en progesteron in je lichaam met elkaar in evenwicht. Vanaf je 40ste levensjaar neemt de aanmaak van oestrogeen en progesteron langzaam af. In de eerste instantie merk je daar nog (bijna) niets van.
Gemiddeld maakt je lichaam na de overgang zo’n 60% minder oestrogeen aan. De productie van progesteron daalt tot bijna nul, waardoor de balans tussen deze hormonen dus heel anders wordt. Je lichaam moet zich aan deze nieuwe situatie aanpassen en daardoor kan je overgangsverschijnselen ervaren. 

Hormonen kunnen het lichaam van signalen voorzien op verschillende manieren. Oestrogeen is een bepaald type hormoon dat het meest geassocieerd wordt met vrouwen. Een van de meest belangrijkste eiwitten waar oestrogeen verantwoordelijk voor is, is collageen. Collageen is van cruciaal belang voor een stevige, veerkrachtige huid. De collageenproductie neemt na het 40ste levensjaar af met zo’n 25%. Na het 60ste levensjaar is de productie al afgenomen met zo’n 50%. Het gevolg is rimpelvorming en verlies van stevigheid.

Oestrogeen is ook essentieel voor de productie van glycosaminoglycanen in de huid. Dit zijn lange ketens van suikermoleculen die water aantrekken om de huid te helpen het vochtgehalte te behouden.

Door het sterk afnemen van oestrogeen aan het begin van de overgang, heeft dit effect op je huid:
de vochtbalans neemt af, de snelheid van de productie van collageen vertraagt en de melanine-regulerende werking neemt af, waardoor pigmentatie duidelijker zichtbaar wordt.

Dit uit zich in verminderde elasticiteit, droogheid, meer rimpels, pigmentatievlekjes en een dunnere huid. Een goede verzorging om de huid te ondersteunen is hierbij van essentieel belang. Belangrijk is dat je producten kiest met werkstoffen die precies aansluiten op de behoefte van je huid.

Benieuwd naar welke werkstoffen, producten en of behandelingen het beste bij jou passen? Maak een afspraak in de salon en ik laat je persoonlijk weten wat het beste bij jouw huidtype past.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.