Ingrediëntenlijst lezen

Gepubliceerd op 3 juli 2023 om 14:18

Vrijwel ieder cosmetica product belooft wereldwonderen. Maar om te checken of deze claims ook echt waar zijn, kun je de ingrediëntenlijst van je product lezen. Maar waar moet je dan op letten? 

Zoek het actieve ingrediënt op

Koop je een product om een bepaald ingrediënt? Check dan eerst achterop de verpakking waar dit ingrediënt in de ingrediëntenlijst staat. Hoe hoger een ingrediënt in de lijst staat, hoe hoger de gebruikte concentratie. Ik zou zorgen dat het ingrediënt in ieder geval in het eerste deel van de lijst staat. Dan weet je dat het actieve ingrediënt een werkzame concentratie heeft. 

Vermijd uitdrogende alcoholen 

Het beste is om een product zonder uitdrogende alcohol te gebruiken, dit omdat het je huid irriteert en uitdroogt. Conserveermiddelen zijn verplicht in Nederland om een product houdbaar te houden, dit gebeurt vaak door goedkope uitdrogende alcoholen te gebruiken. Salonnepro en Loveli gebruiken liever natuurlijke oliën of vettende alcoholen, veel vriendelijker voor je huid. Alcoholen die je beter kunt vermijden: alcohol denant , ethanol, alcohol SD, benzyl alcohol en isopropyl alcohol.

Alcoholen die wel op je ingrediëntenlijst mogen staan: cetyl alcohol, cetearyl alcohol, stearyl alcohol, lauryl alcohol, myristyl alcohol 

Vermijd parfum en geurstoffen⁠

Parfum is een grote trigger van huidallergieën. Je kunt een product met parfum jarenlang zonder problemen smeren. En opeens last van je huid krijgen, omdat je huid hier een allergie voor heeft ontwikkeld. Liever niet dus! ⁠

PH neutraal

PH neutraal is 7,5, maar onze huid is helemaal niet pH neutraal. De huid heeft een PH waarde van rond de 5,5, dit betekent dat de huid vrij zuur is. Een goede pH-waarde beschermd tegen bacteriën en vormt zo, samen met de hydrofobe lipidenlaag, de huidbarrière. Verstoor je huid balans niet met producten die pH neutraal zijn. Door je huid in aanraking te laten komen met basische producten gaat de zuurgraad (tijdelijk) omhoog en kan je huidproblemen veroorzaken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.